Sustainable Woodstock

Woodstock, Vermont

 

WOODSTOCK’S “JUNGLE PARK”
(Documentary Short Film) from Old Dog Documentaries

JRLA and Sharon Earn, Environmental Designer, designed a 3.2 acre riverfront park in Woodstock, VT in collaboration with Sustainable Woodstock’s East End Action Group. The village-owned parcel, currently in derelict condition, is used as a village snow dump and highway department storage area. The proposed park, located in the east end of Woodstock, will be the first step in improving the aesthetic and environmental quality of the gateway into the village along Route 4. It will provide beautiful views into the adjacent national park land and distant hills and offer the only public access to the river within the village. The plan for the park incorporates environmental, social, and economic sustainability practices and includes a proposal for an adaptable, dynamic community building. It is intended that the park will serve as catalyst for private capital investment in the area, new business activity, and a strengthened tax base.

Features of the park include:

An outdoor amphitheater for music and outdoor performances.
A renovated historic ‘shed’ to serve as a community building providing spaces for exhibits and a wide range of cultural, social, and educational activities.
A sculpted hillside (land art) incorporating environmentally sustainable initiatives and demonstration areas.
Open lawns, indigenous stone seat walls, and native plants.
A river walk with connections to the surrounding community.
Outdoor seating, gathering, and play areas for all ages.

Recipient: 2011 Vermont Public Space Awards, Honorable Mention